Zelf koekjes bakken

Het is ontzettend leuk om zelf koekjes te bakken, want je kunt ontzettend veel verschillende koekjes bakken. Van eenvoudige zandkoekjes tot gevulde jamkoekjes: echt alles is mogelijk. Zeker wanneer je de recepten van onze website gebruikt, kan zelf koekjes bakken echt niet meer mislukken. In een handomdraai heb jij home made koekjes op tafel staan, waarvan iedereen gegarandeerd zal smullen.

Waarom zelf koekjes bakken?Zelf koekjes bakken

Waarom zou je zelf koekjes bakken, als je ze ook gewoon in de winkel kunt kopen? Nou, het is gewoon veel leuker als je zelf je koekjes hebt gebakken, of samen met je (klein)kind(eren). Misschien heb je wel iets te vieren: je bent jarig of je hebt een nieuwe baan. Maar zelf koekjes bakken kan natuurlijk ook gewoon zomaar, omdat je daar zin in hebt.

Hoe lang duurt zelf koekjes bakken?

Hoeveel tijd je kwijt bent met het zelf bakken van koekjes hangt helemaal af van welke koekjes je wilt gaan maken. Misschien wil je chocolade koekjes bakken, wat vaak al binnen een half uur gedaan kan worden (exclusief baktijd). Dit zijn redelijk makkelijke koekjes om zelf te bakken. Wil je graag wat meer luxe koekjes maken, dan duurt zelf koekjes bakken soms wel een uur. Dit recept voor zandkoekjes duurt niet zo lang om te maken.

Wat heb ik nodig om zelf koekjes te bakken?

Het fijne aan zelf koekjes bakken, is dat het helemaal niet ingewikkeld is. Zeker niet als je jezelf goed voorbereid, zodat je niet tijdens het bakken nog allerlei ingrediënten uit de kasten tevoorschijn moet halen. Er zijn een aantal dingen die je waarschijnlijk sowieso nodig hebt, zoals een weegschaal, een maatbeker, een mengkom, een keukenmachine en uitsteekvormpjes. Zet dit vooraf klaar, net als alle ingrediënten die je nodig hebt voor het zelf bakken van koekjes.

Tips voor zelf koekjes bakken

Ben je er klaar voor om aan de slag te gaan en zelf koekjes te bakken, houd dan nog wel de onderstaande tips in je achterhoofd. Ze zouden zomaar handig van pas kunnen komen tijdens het bakproces:

  • Rol het deeg uit tussen plasticfolie, zodat het niet aan je aanrecht gaat plakken
  • Zorg dat het deeg overal even dik is, zodat je gelijke koekjes krijgt
  • Leg het deeg voor gebruik even in de koelkast, zodat het wat steviger wordt
  • Leg de koekjes niet te dicht op elkaar op de bakplaat, want ze lopen tijdens het bakken nog wat uit
  • Haal na het bakken de koekjes niet direct uit de oven, maar laat ze nog even op de bakplaat liggen
  • Wanneer je niet alle koekjes direct opeet, bewaar ze dan in een gesloten koektrommel, zodat ze nog een paar dagen goed blijven

We verwachten dat je nu voldoende weet om zelf koekjes te bakken. Heb je toch nog vragen, dan horen we uiteraard graag van je. Of heb je onlangs zelf koekjes gebakken en wil je jouw recept delen met onze bezoekers? Ook dan horen we graag van je. Verder rest ons nog één ding om te zeggen: veel plezier met zelf koekjes bakken!